Wujud ke

tadika Islamik yang lengkap:

belajar adab,

banyak aktiviti,

hebat akademik?

"BOLEH KATA HAMPIR SETIAP HARI MENGAJI TAPI TAK UBAH-UBAH MUKA SURAT"

  • anak ada adab dan akhlak yg baik
  • anak rasa belajar tu sesuatu yang seronok
  • tak ketinggalan dalam akademik. nak tengok dia berjaya bila besar nanti
  • nak anak berpegang teguh dengan ajaran Islam dan jadi anak yang soleh
  • anak pandai mengurus diri
  • mempunyai adab dan akhlak yang baik

anda percaya yang kalau kita nak dapat semua ni kena pupuk dari kecil..

Tapi kita ada masalah besar ini:

  • tak ada masa nak didik anak sepenuh masa
  • tak sempat nak ajar anak ilmu asas
  • risau kalau anak ketinggalan bila masuk sekolah
  • tak boleh ajar sendiri sosial skill
  • risau tersilap pilih tadika

DULU:

Saya hantar 3 tadika berbeza untuk pantau anak tapi semuanya tak memuaskan.

SEKARANG:

Anak saya seronok ke tadika, enjoy pelbagai aktiviti. Nampak perubahan adab yang obvious dan result akademik yang mengujakan.

Diatas ni cerita Pn Fazilawati..

Teruskan baca jika anda juga ada masalah;

  • Tak jumpa tadika yang sesuai dengan anak. Yang boleh ajar adab dan akhlak
  • Masih mencari tadika yang penuh aktiviti supaya anak seronok belajar
  • Risau dengan akademik, boleh ke dia bersedia sebelum masuk sekolah nanti

Minta maaf ummi..

Sangat mengejutkan saya. Adik yang berumur 4 tahun nampak obvious sangat adabnya.


Sebelum tidur dia kata "mintak maaf ummi, sy nak tidur dulu.."


Walaupun benda ni kecil, tapi sebagai seorang ibu, ia sangat menyentuh hati saya.

Kawan-kawan terkejut tengok aktiviti anak ditadika

Sebulan saya cuba tadika Funfurqan, saya jadi yakin dan saya teruskan sampai sekarang.


Bezanya disini, setiap hari saya

boleh lihat sendiri apa aktiviti anak dalam group telegram.


Saya cerita pada kawan-kawan, semua terkejut sebab tadika anak mereka jarang sekali cikgu tunjukkan aktiviti harian.

Prestasi akademik

yang luarbiasa

Tak sangka masa Darjah 4, Fudhla mewakili Kedah untuk Matematik Olimpiad sehingga dia dapat jadi wakil Malaysia pula selepas itu.

Memang menakjubkan bagi saya!

15 Aktiviti khas yang ada di Tadika Funfurqan

#1 Chef Cilik

  • Belajar memasak menu simple
  • Mendidik sikap ringan tulang tolong ibu bapa di dapur

#2 Imam Muda

  • Pelajar diberi peluang menjadi imam
  • Melatih sikap berkepemimpinan

#3 Fruit Party

  • Pelajar diberi peluang menjadi imam
  • Melatih sikap berkepemimpinan

#4 Pyjama Party Belajar Adab Tidur

  • Anak lebih berdisiplin
  • Pandai urus diri sendiri

#5 Pro Matematik

  • Belajar math dengan cara yang unik

#6 Sensorial

  • Aktifkan sensitiviti deria rasa

#7 Pro Membaca

  • Bijak dan lancar membaca

#8 Bina akhlak dengan hadis

  • Anak diterapkan akhlak yang bagus melalui bacaan dan hafalan hadis

#9 Cepat Khatam Iqra Moden

  • Anak masuk Quran dalam masa yang lebih singkat

#10 Usahawan Cilik

  • Belajar asas jual beli bagi mempersiapkan diri sebelum ke sekolah rendah

#11 Teknik tulis cantik kemas

  • Belajar cara menulis dengan lebih kemas dan cantik

#12 Master of focus

  • Belajar untuk lebih fokus supaya mudah melakukan sesuatu kerja

#13 Story Telling

  • Membina keyakinan diri
  • Pupuk sikap berani ke hadapan

#14 Aktiviti Sukan

  • Aktiviti sukan supaya otak lebih cerdas

#15 Aktiviti Movement

  • Aktifkan motor kasar anak
  • Bina keyakinan diri
  • Tingkatkan fokus

Dengan aktiviti semua ni, Alhamdulillah hasilnya sangat memuaskan hati..

"Sekarang Nuha suka bantu saya, setiap kali ke dapur dia orang pertama yang akan volunteer."


"Dia dah jarang sangat tantrum sekarang ni, dia boleh dengar arahan dengan baik contohnya baju kotor letak dalam bakul."

Nuha jadi sangat beradab

"Selalu ucap terima kasih, selalu minta maaf. Walaupun kami tak minta dia ucap terima kasih setiap masa tapi even saya ambil bantal bagi dia, dia ucap “Terima kasih Umi”.


"Sebelum tidur “Minta maaf Ummi, saya nak tidur dulu..” tersentuh sangat hati saya bila dia cakap macam tu."

Bukan sekadar soft

skill, akademik Nuha

pun cemerlang

"Yang saya terperanjat, bila peperiksaan kali pertama keputusan dia 98%. Itu yang paling rendah.


First time saya dapat report card tu menangis sampai basah tudung."


"Dalam hati rasa lega sangat-sangat. Dia dah settle membaca, menulis, mengira semua.


Nuha memang sangat bersedia masuk ke alam sekolah rendah!"

Saya Bangga Dengan

Anak Saya!

3 Cara Mudah Untuk Join Jadi Anak-anak Funfurqan

1️⃣ Whatsapp - reserve tempat anak anda untuk kelas percubaan hanya melalui whatsapp. Yang ni kena grab cepat sebelum kuota mingguan penuh.


2️⃣ Cuba Free Trial Class 1 Minggu - bagi peluang pada anak anda belajar di Tadika Funfurqan dengan seronok. Rasai sendiri pengalaman ini secara PERCUMA.


3️⃣ Pilih untuk daftar tadika Funfurqan. Dan lihat perubahan ketara pada anak. Beza dengan rakan-rakan sebaya dia yang lain.

"Masa nenek dia meninggal seminggu selepas raya puasa, Wafa baca yasin bersama saya.


Sedangkan budak-budak seusia itu tak berminat dan tak faham tujuan baca yasin."


Alhamdulillah Wafa walaupun masih kecil dah tahu baca yasin selepas guna Iqra Moden di Tadika Funfurqan.


Wafa ni saya akui memang dapat basic yang kukuh di sini dan bila masuk sekolah rendah dia tak kekok untuk;

  • baca Quran
  • hafaz Quran
  • amal doa harian
  • doakan kita mak ayah
  • solat

Saya sangat bersyukur dan saya yakin pilihan saya tepat memilih Funfurqan. Kesannya terasa sehingga dia dah besar.

"Sekarang Amni & Hana Lebih Berdisiplin, Tak Perlu Cakap Pun Dia Buat."


Ini apa yang Puan Syifa lalui dulu;

  • kalau makan tu biar je bersepah di meja
  • bersin sesuka hati tak perhati orang sekeliling
  • tak minat langsung nak buka buku

Tapi lepas hanya beberapa bulan di Funfurqan, adab dan akhlaknya berubah secara total;

  • pinggan angkat ke sinki, ambil tuala lap meja makan, kalau air tumpah pandai lap terus, rajin basuh pinggan
  • tak perlu bebel nak suruh mandi dan kemas baju
  • bersin masa tidur pun ucap Alhamdulillah
  • boleh baca semua, huruf besar atau kecik, di surat khabar atau signboard semua tiada masalah
  • cepat-cepat minta maaf takut hati kita terguris

Saya sangat bersyukur dan saya yakin pilihan saya tepat memilih Funfurqan. Kesannya terasa sehingga dia dah besar.

Fathi & Fitri Sangat-sangat Bersedia Untuk Ke Sekolah

Saya perhatikan dua anak saya Fathi dan Fitri pencapaian lebih kurang sama.


Pada umur 6 tahun, awal tahun tu dia dah start boleh baca sendiri dan dia akan start cari buku untuk baca.


Itu adalah peringkat kelegaan pada kami maksudnya okay, they are ready to go to school.


Hafazan dia pula sangat lancar dan dia habis awal daripada orang lain. Masa di Darjah 2, cikgu terus skipkan silibus tersebut sebab Fathi dah advance.


Pada saya pelajaran mereka sangat cemerlang dan mereka boleh berkomunikasi antara abang dan adik, yang mana mereka saling berpesan untuk saling menjaga.


So waktu tu saya rasa macam okay lah kalau saya takde pun mereka boleh jaga each other.

"Saya tukar tadika 2, 3 kali sebab Aisya selalu memberontak."


Dulu,

  • suka memberontak
  • malas bangun pagi
  • banyak karenah tak nak ke sekolah

Sekarang,

  • bangun pagi lebih segar
  • seronok ke sekolah
  • tak pentingkan diri sendiri
  • suka solat pada awal waktu
  • banyak tolong ibu di dapur
  • suka ucap terima kasih

"Anak saya yang sulung masa Darjah 3 masuk Choral Speaking dan dia jadi salah seorang pelajar cemerlang di Kedah, cemerlang kokurikulum dan mewakili Kedah ke peringkat kebangsaan dan berjaya disana.


Jadi saya rasa benda ni tak datang dengan sendiri, dia datang dalam satu pakej didikan sewaktu di tadika.


Bila anak-anak dah dibiasakan dengan persembahan, berdiri di khalayak ramai, itu satu proses yang membina keyakinan diri dia.


Sebagai contoh di tadika dengan guna buku Peter & Jane, saya nampak Fudhla minat dengan Bahasa Inggeris dan fasih bercakap.


Matematik pula saya tahu di tadika mereka belajar logik matematik dan bukan sekadar hafal nombor, anak lebih faham.


Tak sangka masa Darjah 4, Fudhla mewakili Kedah untuk Matematik Olimpiad sehingga dia dapat jadi wakil Malaysia pula selepas itu. Memang menakjubkan bagi saya!

"Saya Tak Perlu Buat Kerja Ekstra Untuk Didik Anak."

- Dr Aisya

Siapa lagi mahu jadi macam Dr Aisya, senang hati pergi kerja tanpa risaukan perkembangan anak di tadika?